Manuele therapie

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van uw klachten te beoordelen. Zo kan hij voor ieder persoon een oplossing op maat voorstellen.

De manueel therapeut heeft zich gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van patiƫnten met klachten aan de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen. In het algemeen is manuele therapie geschikt voor behandeling van gewrichtsklachten en bewegingsklachten vaak gepaard met pijn.

Het doel van manuele therapie is naast het beter laten functioneren van de gewrichten de lichaamshouding en -bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die op de gewrichten kunnen worden toegepast.

De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Veel voorkomende klachten die de manueel therapeut behandelt, zijn:

  • hoofd- en nekpijn, samen met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
  • nek- en schouderklachten met pijn die uitstraalt tot in de armen;
  • klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn;
  • artrose van heup en knie
  • lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen;
  • bepaalde vormen van duizeligheid, oorsuizen opgewekt door het bewegen van de nek.